ISTIMEWA VITAMIN E

Kebiasaanya ramai yang kenal Vitamin C kan, tetapi Vitamin E ni jarang sangat orang perkenalkan, Harini Tie nak cerita sikit pasal Vitamin E, lebih dikenali dengan vitamin Cantik ataupun Vitamin cinta. Jom kita kenal apa itu Vitamin E.

Antara makanan yang kaya dengan Vitamin E adalah.

 • Almond – vitamin E dalam kekacang almond ni sangatlah tinggi tau, Setiap hari untuk cukupkan keperluan badan kita, kita perlukan sekurang-kurangnya 20 biji. Kacang almond, susu almond dan minyak Almond, semuanya kaya dengan Vitamin E, Sebaiknya kalau ambik kacang Almond pastikan ambik dengan kulit, sebab di bahagian kulit itulah tinggi dengan zat nutrisi
 • Kuaci – Kuaci ni asalnya daripada biji bunga matahari. Di sebalik kulitnya yang berwarna hitam dan putih, tetapi terdapat pula biji warna coklat yang mempunyai kandungan Vitamin E yang sangat tinggi.
 • Kacang hazenut. – Kacang yang mempunyai aroma khas ini juga kaya dengan omega – dan omega 9, untuk mendapatkan keperluan badan yang cukup daripada hazenut ni, ambiklah 20 biji setiap hari.
 • Kacang Tanah – Sifat Vitamin E yang ada pada kacang tanah iaitu sebagai anti oksidan, ia membantu dalam melindungi sel tubuh daripada kerosakkan akibat radikal bebas.
 • Brokoli – Ambiklah setengah mangkuk brokoli setiap hari, ia mampu memenuhi nutrisi badan kita sebanyak 4%. Boleh rebus beberapa brokoli untuk dapatkan manfaatnya.
 • Labu – Dalam 100gram labu, mempunyai kandungan Vitamin E sebanyak 1,06mg ataupun 7% sahaja daripada keperluan badan manusia. Kita boleh masak secara rebus supaya kandungan vitamin e nya tak hilang.
 • Bayam – Kalau anda mencari kandungan Vitamin e padaa sayuran, boleh cuba ambik bayam, selain mempunyai kandungan Vitamin E, bayam juga kaya dengan zat besi.
 • Mangga – 100gm buah mangga kita akan dapat 0.9mg vitamin E ataupun bersamaan dengan 6% sahaja kepeluan badan perlukan. Ia juga kaya dengan vitamin c yang baik untuk meningkatkan imunisasi badan. `

Apa fungsi Vitamin E ni kepada manusia?

1. Antioksidan untuk melawan Radikal Bebas

Radikal bebas ni kita sedia maklum sangat berbahaya pada badan kita, kerana radikal bebas inilah yang akan merosakkan sel-sel badan kita dan ini akan memberi lorong kepada penyakit kronik seperti kanser dan sakit jantung.

Oleh kerana itulah, pengambilan sayur-sayuran seperti bayam dan sawi yang ada kandungan Vitamin E boleh mencegah terjadinya penuaan dan kerosakkan pada sel, kerana kedua jenis sayuran ini memiliki kandungan Vitamin E yang mana ia juga berfungsi sebagai anti oksidan , yang mana ia akan membantu melindungi sel-sel badan kita ddaripada di rosakkan.

2. Kesihatan Mata

Banyak penyakit mata yang disebabkan ketidakseimbangan antara antioksidan dan radikal bebas dalam tubuh seseorang. Dengan memenuhi keperluan Nutrisi Vitamin E dalam badan, kandungan antioksidannya mampu menjaga kesihatan mata dengan baik.

3. Menjaga Keseimbangan Hormon

Keseimbangan hormon juga sangat penting bagi seorang manusia, antara manfaat vitamin E adalah dengan membantu menyeimbangkan sistem endokrin dan saraf kerana ia turut akan menyeimbangkan sistem hormon manusia.

Antara gejala ketara apabila hormon seseorang tidak seimbang adalah kenaikkan berat badan yang mendadak.

4. Membantu Menurunkan Risiko Penyakit Alzheimer

Vitamin E juga berperanan dalam memperlambatkan kehilangan memori dan penurunan fungsi otak.

5 . Memperbaiki Kulit

Ini yang ramai tahu pasal kelebihan Vitamin E, Vitamin E ni sinonim dengan vitamin kecantikkan, kerana ia dapat mengurangi keradangan , membantu dalam pembentukkan kolagen sehingga mampu meningkatkan kelembapan dan elastik pada kulit.

Manfaat ini boleh dirasai kerana Vitamin E yang di ambik akan diserap oleh lapisan Epidermis kulit dan digunakan untuk memperbaiki kulit yang mengalami kerosakkan.

Vitamin E dapata mengurangi keradangan baik dalam tubuh ataupun pada kulit, sehingga ia membantu kita mendapat kulit yang lebih sihat dan awet muda. Sifat antioksidan yang ada pada Vitamin E juga dianggap dapat mempercepatkan regenerasi ataupun pertukaran kulit baru.

2. Menebalkan Rambut

Sifat antioksidan pada Vitamin E dapat melancarkan pergerakkan darah ke semua bahagian dikepala sehingga kulit kepala. Itu antara sebabnya Vitamin E dapat membantu dalam pertumbuhan rambut dan memperbaiki struktur pada folikel rambut, dan mencegah daripada keguguran rambut.

Bonusnya, Vitamin E juga akan memperbaiki jaringan rambut sehingga rambut menjadi lebih kuat dan berkilau.

Untuk pemilihan Vitamin E yang baik untuk di amalkan, pilihlah Vitamin yang mempunyai kriteria berikut;

 • Pilih Vitamin E yang adam kandungaan D-alpha Tocopherol yang berasal daripada biji gandum ataupun biji matahari. Jika ada huruf ‘I’ atau ‘dl’ menunjukkan ia daripada sumber kimia ataaupun tiruan.
 • Cari perkataan mixed tocopherol dalam label
 • Pilih vitamin E yang ada kandungan selenium.

Kenapa perlu ada selenium dalam Vitamin E?

Apa itu Selenium?

Selenium adalah sejenis mineral yang diketemukan pada tanah, air dan beberapa jenis makanan lain yang mempunyai fungsi antioksidan yang kuat. Dan ia akan bekerjasama untuk menyokong fungsi Vitamin E. Sebahagian besar selenium yang kita dapat daripadaa makanan akan tersimpan pada tulang.

Antara manfaat yang akan kita dapat jikalau consume Vitamin E setiap hari.

Dalam Shaklee kita ada Vitamin E yang cukup semua kategori yang perlu ada, dan tak perlu kita susah nak fikir, nak makan sayur ataupun kekacang apa untuk,cukupkan keperluan badan.

Kapsulnya yaang berwarna gelap dan kecik senang sangat untuk di amalkan setiap hari. Sebotol ada 120 biji.

Sebotol ni penggunaan dalam 2-4 bulan. Berbaloi sangat untuk di ambik setiap hari. Jangan lupa tau dapaatkan Vitamin E ni dengan Tie, Hanya tekan link watsap Tie ni 013-9721859

Jom baca apaa kata pengguna Vitamin E

PENGEDAR SHAKLEE PAKA, DUNGUN, DAN KUALA TERENGGANU.

” INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTARLAH SEBAGAI AHLI SHAKLEE. ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN”

MODAL SERENDAH RM35 SAHAJA

PENGEDAR SELURUH NEGARA DI ALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI DAN ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA

FACEBOOK : Ctnatrah Che kamaruddin

instagram : natrah1212

Whatsap : 013-9721859

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *