Hari Raya dengan Shaklee

BERBEZA KALINI HARI RAYA DENGAN SHAKLEE

Pejam celik, pejam celik waktu Tie menulis ni dah masuk raya ke 7. Seminggu dah beraya, sekejap sangat Tie rasa sekarang ni kan. Apa-apapun, raya tahun 2023 ni banyak sangat nostalgia, baik dan buruk. Yang buruk dan menyedihkan tu Tie pasti Allah nak jentik sesuatu buat hambaNya ini.

Tapi harini Tie nak coretkan yang happy-happy jer. Raya kalini adalah raya yang ke 3 Tie ada income dengan Shaklee. Berbeza sangat apabila seorang surirumah macam Tie ada income sendiri. Nak-nak hari raya macam ni.

Raya semua orang nak cantik, cantik untuk diri sendiri mahupun nak cantikkan kan rumah. Uoolss tau sebelum puasa lagi Tie dah fikirkan apa yang nak kena tambah ataupun tukar kat rumah Ibu Aboh Tie kat kampung. Selama ni kan, kami beraya dengan apa yang ada jer, sama jer setiap tahun.

Kalini, dengan ada nya income, Tie dapat cukupkan keperluan raya my parent, dapat belikan baju raya untuk Ibu Abah, dapat bagi duit belanja untuk beli kelengkapan Raya untuk anak-anak arwah abang , dan yang paling Tie rasa syukur, dapat tambah meja makan kat rumah Ibu dan banyak kelengkapan baru untuk raya.

Walaupun ia kecik, tapi ia bermakna sangat buat Tie. Alhamdulillah. Puas sangat rasa boleh tunaikan semua yang Tie nak bagi untuk keluarga dengan DUIT SENDIRI. Bonus yang Tie dapat pada bulan 4 haritu ngam-ngam sebelum nak raya. Memang sangat beruntung.

Raya 2023 yang sempat snap.

Raya 2023 kami pilih tema Hitam Pink peace. Anak-anak bujang Umi nak warna hitam, Umi dan gegirl ofkoslah nak warna pink. Lagi-lagilah kakak Aisyah minat sangat dia dengan pink. Semua benda tau nak pink. Now umi ada geng pink. Hehehe.

Ok cukup-cukuplah cerita pasal kami, kalau nak cerita ni kan memang tak akan habis lah. Macam-macam oiiii nak coretkan sini moment-moment gembira. Now, Tie nak cerita HARI RAYA DENGAN SHAKLEE kalini dalam 4 sebab kenapa ia begitu bermakna. Tie guna akronim R. A. Y. A

R – RAIKAN KE DUA BELAH KELUARGA BERSAMA

Tie rasa diri ini sangat beruntung, sebab nya keluarga kami berada berdekatan sahaja. Bersebelahan kampung sahaja. Setiap kali Raya Kami boleh beraya dengan ke dua-dua belah pihak. Tak gaduh tahun ni nak balik kampung siapa,tahun depan nak balik rumah siapa. huhu. Itu rezeki Tie lah kan.

Lagi-lagi apabila Tie ni surirumah dan boleh ikut jer suami Tie pergi ke mana jer, tapi yang bestnya Bisnes dan kerjaya Tie tetap berjalan walaupun kami bercuti. Haa beruntung sangat weh. Ada orang raya ke 4 dah kena masuk kerja. Kena pergi ofis, ada juga yang kena work from home, orang raya dia menghadap laptop. Tak bestnya rasa macam tu.

A – ANTARA VITAMIN YANG MEMBANTU WAKTU RAYA

Waktu raya ni, semua orang tak sabar kan nak ziarah menziarahi, dan semestinya tuan rumah akan jamu macam-macam kuih raya dan hidangan raya yang sangat sedap. Kita ni pastinya tak akan tengok saja semua tu, rugi lah weh. Kadang-kadang tu waktu macam ni lah nak rasa semua makanan RAYA jer boleh jumpa. Betul tak ?

Tetepi kena beringatlah kalau nak makan tu, lagi-lagi kalau uoolss ada masalah kesihatan sebelum ni, kolestrol tinggi ke mahupun darah tinggi. Beringat makan sebelum penyakit-penyakit ni menjadi semakin teruk.

Dalam Shaklee ada satu HELPER yang sangat membantu uoolss yang ada masalah seperti Tie ingatkan kat atas.

PHYTOCOL-ST SHAKLEE

Phytocol -St ni adalah helper baru lah yang masuk Malaysia untuk membantu kita semua berjaga-jaga , dan beringat semasa makan. Kenapa Tie kata macam tu, sebab nya, ramuan yang ada dalam Phytocol-St ni iaitu Plant Sterol ia membantu badan kita memerangkap kolestrol yang masuk semasa kita makan makanan raya.

Plant sterol ni akan buat kerjanya terlebih dahulu, kerjakan kolestrol-kolestrol jahat dan elakkan ia daripada memasuki salur darah kita. Kolestrol yang banyak dalam salur darah kita ni bahya tau, Bukan jer ia menyekat dan menyempitkan salur darah, boleh menyebabkan darah tinggi , malahan yang kita rasa takut sangat adalah serangan stroke ataupun jantung tetiba. Nauzubillah minzalik.

Siapa yang dah ada masalsh kolestrol sebelum ni, waktu raya dan nak makan banyak kan, uoolss perlukan helper seperti Phytocol -St. Kita sebenarnya tak tahu pun, makanan jenis yang mana yang tinggi kolestrol jahat, so untuk protection badan kita, haaa telan dulu sebelum kita nak ambik makanan berat. Selamat dah sikit rasa, selebihnya berserah pada ALLAH.

OMEGA GUARD

Minyak ikan daripada ikan kecik dan dari laut paling dalam untuk mengelakkan daripada lebih banyak merkuri. Ikan besar ni akan ada lebih merkuri tau dalam isi ikan. Sebab itu uools yang nak cari suplement minyak ikan. Carilah yang ada ciri-ciri seperti Tie bagitahu ni.

Omega guard ni untuk orang yang dah ada kolestrol, ia sangat memerlukan untuk menurunkan paras kolestrol jahat yang sedia ada. Ha tadi dah telan Phytocol-St kan sebelum makan, haa omega guard jangan uools lupa untuk hancurkan kolestrol kolestrol jahat yang sedia ada tu.

Dan yang bestnya, musim raya ni tak nak lah kan berat naik mendadak kerana asyik duk makan jer, sebab tu helper seperti minyak ikan Omega guard ni sangat-sangat uoolos perlukan. Kajian menunjukkan omega 3 yang ada dalam minyak ikan ni dapat mencapai lemak sihat kerana ia;

  • Meningkatkan kadar pembakaran lemak
  • Meningkatkan peredaran darah ke otot-otot semasa kita aktif dan banyak lemak yang akan di bakar
  • Mengawal paras lemak sihat yang terkumpul daripada makanan raya kita.

Alfalfa complex Shaklee

ALFALFA SHAKLEE

Makan macam-macam juadah kan, perut rasa sebu dan sangat tak selesa. Betul tak uoolss, sebulan kita melatih perut kita berlapar, makan berpada-pada waktu berbuka, tetapi masuk jer raya semuaa kta bedal walaupun dah kenyang. Sebab nya rasa rugi kalau tak jamah. hehehe

Lepas tu, perut kita lah merana, rasa sebu, rasa sakit semua ada. Uoolss alfalfa complex ni kan sangat best tau kalau kita ambik waktu raya ni, angin-angin sebu yang kita tersalah makan tu cepat jer keluar. Lega betul rasa perut. tak rasa bloating. Uoolss yang ada masalah perut sensitif dan rasa sebu kerap tu, HELPER Alfalfa ni uools kena bawak pergi beraya tau.

Kalau ada gout, haaaa makanan raya ni tak kan nak tengok jerkan? Boleh dikatakan semua menu raya tu tinggi protein , dan bagi pesakit gout ia akan meyebabkan goutnya boleh flare balik.

Kalau uools ada masalah ni, ataupun mak ayah yang ada masalah ni, helper seperti alfalfa sangat-sangat mebantu. Alfalfa bukan sahaja membantu untuk meneutralkan dan mengurangkan tahap-tahap asid urik yang tinggi dalam darah malahan ia mempunyai sifat anti-radang dan ciri-ciri anti pengoksidaan semulajadi.

Herb-lax Shaklee

Haaaa makan banyak-banyak tapi susah membuang ker? tu pun masalah bahaya jugak tau. Ibaratnya, kita longgakkan macam-macam sisa-sisa makanan dalam tong sampah, dan tak buang-buang sampah tu berhari-hari. Boleh imagine tak macamana rupa sampah tu. Gitulah keadaan perut kita kalau tak membuang ni.

Sistem pembuangan kita kena betul-betul clear setiap hari, barulah zat-zat yang akan kita dapat daripada makanan kita makan tu akan diserap sempurna oleh badan kita. Haaaa barulah namanya makan untuk sihat.

Herb-lax ni adalah HELPER untuk pembersihan najis yang tersekat. Haaa gitu, macam julab tetapi tak membuatkan sakit perut sampai seharian gitu, kalau makan julab tak beraya mana lah jawabnya kan.

Herba-lax ni akan meransang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita. Tindakkan pembersihan nya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi pembuangan kita. Best ke best sangat?

Ehhh ada satu lagi Helper yang Tie tak cerita lagi, lecithin Shaklee. Antara vitamin yang murah tapi kesan dia power tau. Fungsinya mengemulsi semulajadi untuk leraikan lemak-lemak jahat yang kita ambik daripada makanan raya nanti. Sooo lelemak tu tak akan melekat di dinding usus kita.

Ia akan berlegar-legar, dan apabila kita ambik omega 3 daripada omega guard tadikan, dan kita aktif berjalan, ada aktiviti, lelemaak tu senang di bakar.

Di tambah pulak kita ambik Herbalax, esokkan bangun pagi terus mebuang, haaaa sega lelemak tu keluar sekali dengan najis. Oiiittttt badan pun akan rasa ringan tau uuoolss, best ke best sangat ni semua helper-helper RAYA kita?

Y – YANG PENTINGKAN KESIHATAN

Tie suka sangat berada dalam circle yang pentingkan kesihatan ni, tak sempat nak lara, mesti ada yang ingatkan. Manusia kan kadang-kadang lupa, so kita perlukan seseorang yang peringatkan, contoh macam group support bisnes Tie ni, kami bukan nak ingatkan orang lain sangat pun, tetapi nak share apa yang kami consume, automatic yang tengok tu teringat. Haaaa gitulah caranya kami berbisnes.

Kami hanya Share apa rutin yang kami lakukan setiap hari, daripada rutin tu lah ia menjadi rezeki buat kami. Syok ke syok sangat uools skop bisnes kami ni?

Raya-raya jugak, kesihatan jangan buat endah- tak endah , setuju tak uooolss. Macam poster yang kat atas ni, pagi-pagi raya tau, leader Tie tunjuk apa dia ambik sebelum keluar pergi solat raya. Haaa automatic Tie pergi dapur telan semua vitamin wajib yang Tie ambik sebelum ni, apabila raya ni sibuk tulah buatkan kita lupa.

Phyocol – St sebelum makan jamuan raya.

Uooolsss, bestkan environment dan circle macam ni, bab kata pepatah “bersahabat dengan penjual Minyak wangi bukan Pembakar Besi.

” bersahabat dengan penjual minyak wangi , pasti engkau akan dapat bauan wangi dari penjual minyak wangi samada membeli ataupun tidak. Manakala dari tukang besi kamu akan merasa bahang atau kainmu atau kamu yang akan mendapat bau yang tidak sedap” (HR Bukhari )

Nak sihat ni senang je, ia datang daripada kita sendiri, ada orang yang Tie jumpa kan, dia beli banyak-banyak vitamin sebab pengaruh kawan, tetapi dia kata susah betul nak konsisten makan. Haaa siapa yang rugi kan. Orang yang betul -betul sayangkan diri sendiri ia akan paksa untuk ambik setiap hari secara konsisten.

Yang bestnya, vitamin ni tak ada waktu yang betul betul spesific untuk consume. uolllss tak ingat ambik pagi boleh ambik masa ingat. Macam Phytocol-st tu tak ingat ambik sebelum boleh ambik selepas makan, yang penting ambik with meals.

order sebelum raya

Bisnes online Shaklee ni best uuooolss. Bukan waktu tertentu sahaja. Setiap waktu, dalam apa situasi pun, waktu aapa pun, vitamin adalah item yang ramai akan cari dan repeat order tu tinggi tak kira waktu.

Haaa, ini lah bisnes yang uools kena ceburi untuk jangkamasa panjang. contoh, kalau penjual biskut raya, Sales nya akan meningkat pada waktu raya sahaja. Tetapi bisnes suplement ni, permintaan setiap bulan tu tinggi. Repeat order akan sentiasa berlaku, dan sales uools tetap akan berjalan walaupun uoools raya.

Best ke best sangat? ofkos beskan? Uoools yang baca ni, nak cari bisnes yang kukuh dan kekal hingga ke tua. Ini lah bisnes nyaa.

Ramai yang nak sihat kat luar sana, tetapi diorang tak tahu nak tanya siapa, nak cari siapa, dan nak consume apa untuk masalah diorang. Dan ramai yang nak selesaikan masalah kesihatan tetapi masa yang sibuk kadang-kadang tu, buatkan mereka abaikan jer.

Bisnes yangmelibatkan kesihatan ni bagi Tie satu dakwah untuk bagi ramai lagi orang untuk sihat. Cara berdakwah tu hanyalah share apa yang customer perlukan. untuk bukakan hati diorang itu lah kerja Allah, siapa yang Allah nak hantarkan tu pun kita tak tahu. Buat jer rutin bisnes macam biasa. Senang kan?

Apa yang uuolss rasa bila baca apa yang akak ni tulis. Akak ni ucapkan ” Terima kasih ” selama ni dia memang cari sesuatu helper untuk masalah kolestrol nya. Dan Allah jentikkan Hati Tie nak watsap akak ni bagitahu tentang helper best ni. Haaaa ini lah satu dakwah yang Tie maksudkan. Kita berdakwah untuk lebih ramai lagi orang sihat.

Syokkan kerja macam ni. Bukan takat kita jer sihat. Tetapi kita tarik lebih ramai lagi untuk sihat bersama-sama. Sihat dapat, income dapat, impian tercapai, banyakkkklah, tak terkira Tie rasa , apa yang Allah bagi kepada Tie sepanjang Tie betul-betul fokus dalam bisnes Shaklee.

A – ASBAB TIE NAK LAGI BERJAYA.

Tie bersama dengan Ibu

Banyak asbab kenapa Tie nekad untuk buat bisnes Shaklee ni betul-betul. Secara serious. Semua nya adalah kerana Ibu Aboh. Sebelum Tie ada income sendiri, Tie tak mampu nak membahagia kan mereka berdua. Walaupun suami Tie bagi duit belanja, Tie tak suka nak beli keperluan Ibu Aboh dengan duit suami.

Tetapi apabila ada income seperti orang yang keluar bekerja, malahan dapat lebih lagi, buatkan Tie rasa puas sangat untuk berbelanja dan membahagiakan Ibu abah. Diorang dengan Tie tak lama dah pun, bila-bila masa saja Allah boleh ambik balik mereka. Sementara mereka masih ada, Tie akan sedaya upaya untuk gembirakan mereka.

UOoolls surirumah bukan bermakna kita dah tamat perjalanan, dan tutup segala impian. Kita mampu tau membahagiakan orang yang kita sayang. Tanpa abaikan rumah tangga dan anak-anak. Kita mampu dapat income walaupun kat rumah sahaja.

anak-anak arwah abang

Selepas pemergian Abang sulong, Anak-anak arwah abang tinggal dengan ibunya kat perak. Dengan keadaan kaklong yang tak bekerja masa tu, sangatlah sukar untuk dia besarkan anak-anak yang masih kecik. Alhamdulillah, dengan izin Allah, walaupun tak dapat bagi banyak, Tie mampu beri jugak. Doakan sikit masa lagi Tie boleh bagi 4-5 kali ganda lagi jumlah dari sekarang.

Mereka adalh push factor yang Tie nekad untuk buat betul-betul bisnes Shaklee. Dengan push factor nilah, yang menolak Tie untuk lebih kuat harungi segala cabaran dalam bisnes. Cabaran tu akan jadi lebih ringan jikalau kita berada dalam circle yang saling membantu. Itulah nikmat paling Tie syukuri apabila buat bisnes Shaklee.

Uoolss ada ker push factor yang uools nak sangat berjaya tapi tak ada dorongan? Haaa meh join Miracle Empire Star.

HARI RAYA DENGAN SHAKLEE tahun 2023 ni banyak bagi nikmat yang Tak terkira oleh diri Tie sendiri. Dari segi kewangan sehingga boleh menggembirakan ibu aboh, boleh mencukupkan keperluan raya mereka. Cantikkan rumah raya ibu kat kampung. Support menu rumah terbuka. Support makanan basah untuk berbuka. Ya Allah banyakk sangat.

Tie ada waktu untuk family Tie, puasa kalini , boleh dikatakan Tie dapat masak makanan yang suami dan anak-anak nak makan waktu berbuka. Tie sempat sediakan semuanya.

Daripada kesihatan, abang Tie yang selama ni selalu migrain waktu puasa, kalini alhamdulillah boleh puasa tanpa tahan sakit migrain. Asbab Tie suruh dia telan ALFALFA sewaktu sahur.

Walaupun raya dan makan macam-macam menu, yang paling best, berat Tie dan abang tak naik mendadak pun, Alhandulillah ambik protein sewaktu sahur sangat membantu kami bina otot. Otot nilah membantu kami tingkatkan metabolisme dan bakar lebih banyak kalori simpanan sebelum ni.

Uooolls yang tengah baca ni, dan mencari-mencari bisnes untuk jangkamasa panjang. Bisnes yang tak naik waktu viral sahaja, bisnes yang bertahan, bisnes yang ada lifestyle yang uoolss inginkan. Ada masa untuk keluarga. Alahaiii banyaklah kan kalau nak listkan. Sampai tak ter-list. Terlalu banyak untuk di syukuri.

Tie berbesar hati, untuk bantu uoolss untuk capai semua tu dalam bisnes ini. Watsap jer Tie tau untuk kita buat sama-sama, berjaya sama-sama, sihat sama-sama, cantik sama-sama (eh tertiba), kaya sama-sama , inshaAllah, penuhi impian sama-sama dan membantu lebih ramai orang untuk sihat sama-sama.

Ni no watsap Tie 013-9721859 tekan jer k.

PENGEDAR SHAKLEE PAKA, DUNGUN, DAN KUALA TERENGGANU.

#BlogMegashaklee #ShakleeThrive2023 #ShakleeTriumph2023 #sahursimplezatpadu #Projekduitraya

” INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTARLAH SEBAGAI AHLI SHAKLEE. ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN”

MODAL SERENDAH RM35 SAHAJA

PENGEDAR SELURUH NEGARA DI ALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI DAN ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA

FACEBOOK : Ctnatrah Che kamaruddin

instagram : natrah1212

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *