5 PANDUAN UNTUK KURUS DENGAN CEPAT

Haaaa cepat jer masing-masing kan naak baca pasal Tips kurus dengan cepat ni. hehehe. Tie sebenarnya taak suka sangat dengan perkataan CEPAT tu, semua dalam dunia ni kita ada fasa dia. Sama juga dengan kurus, kalau ada orang claim kurus dengan cepat mesti something wrong tu.

Nak kurus ni senang jer, tapi kena konsisten buat apa yang Tie nak share bawah ni yer, Jangan nak cepaat jer, biar slow tapi buat secara konsisten sampai kita capai yang kita nak. Haaa gitu. Meh baca seterusnya

K – KENAL PASTI MAKANAN

Setiap apa yang kita nak makan tu kenal pasti dulu , makanan tu memberi manfaat pada badan kita ataupun memberi mudarat. Contohlah kan, setiap hari kita suka order fast food alasannya tak sempat nak sediakan makanan ataupun nak masak.

Rasa-rasanya fast food tu bagus tak untuk diri kita, Haaa boleh google keburukan fast food. Makan sekali dua tu ok lagi, kalau kerap sangat, bukan takat badan jer menambah, penyakit pun sama menambah.

Semua makanan kita boleh ambik, tapi berpada-pada. Boleh amalkan suku-suku separuh.

nak bagi nampak pembahagian pinggan tu.

Konsep “Suku-Suku Separuh” senang jer difahami, iaitu suku bahagian pinggan diisi dengan sumber karbohidrat seperti nasi atau roti; suku pinggan lagi diisi dengan sumber protein seperti ikan, ayam, daging dan kekacang manakala separuh pinggan lagi diisi dengan buah dan sayur. Dengan mengamalkan konsep ini, seseorang dapat mengelakkan masalah obesiti yang akan membawa pelbagai penyakit tidak berjangkit yang semakin menular dalam kalangan Rakyat Malaysia. Sumber : Kementerian Kesihatan Malaysia, Ogos 2017

Sini Tie nak bagi sikit Tips pasal pengambilan makanan ni. Waktu pagi tu cuba breakfast dengan makanan yang rendah dengan glisemiks nya. Makanan yaang rendah glisemiks ni akan melambatkan pengeluaran HORMON INSULIN TAU.

Hormon Insulin kalau nak kurus kena ambik cakna okaii, kerana kalau kita pagi-pagi ambik makanan yang tinggi karbohidrat kan, karbo ni akan ditukarkan menjadi glukosa dalam badan kita dengan lebih cepat.

Apabila glukosa tinggi, gula dalam darah akan tinggi, ia akan mendorong hormon insulin tinggi, hormon insulin ni akan gunakan gula tu sebagai tenaga. Tie ada cerita pasal hormon insulin ni dalam Facebook group. INTERMITTENT FASTING MALAYSIA FOR BEGGINER

Kalau, kita bijak pilih makanan yang ber-glisemiks rendah, hormon insulin akan low, ada hormon lain yang akan ambik alih, iaitu HORMON GLUCAGON.

Hormon ini adalah hormon yang mengawal selera makan kita. Katakanlah kita pilih breakfast dengan makanan tinngi protein kan, Hormon Glucagon ni akan meningkat dan kita akan berasa kenyang dengan lebih lama.

Untung kan sini, protein ni biasanya rendah kalori dan cepat kenyang. Malahan kita membantu badan kita mengurangkan pengeluaran hormon insulin dan meningkatkan hormon glucagon. So sekarang ni, kita dah berjaya membantu badan kita bakar lemak-lemak simpanan sebelum ni.

U – UBAH LIFESTYLE AKTIF

Lifestyle ni kan, nak ubah tabiat tu memang kena ada nekad dalam diri kita tau. Kalau kita tak bersungguh memang kelaut lah jawab nya. Tie nak cerita pasal seseorang dalam group Intermitten fasting yang sangat memberi inspirasi pada kami semua.

Tie harap cerita insan hebat ini juga memberi insipirasi pada korang sama.

Akak Roazzita namanya.

Apa lifestyle ni? tabiat yang kita ubah untuk lebih sihat. Kalau sebelum ni korang asyik makan dan lepak depan Tv, sekarang nekad lepas makan tu nak buat kerja rumah ker. Kena aktif, ha itulah maksudnya.

Ok berbalik pada cerita Kak Ita ni kan, dia dulu ada masalah berat badan , tahun lepas dia nekad untuk betul-betul turunkan berat badan dia. Nak Kurus. alhamdulillah, pagi ni kan 13/4 /2023 Kak Ita hantar result dia dapat berat yang dia aim selama ni.

Result terkini 13/4/2023

Akhirnya Kak Ita kita dapat berat yang dia idamkan. 75kg. Katanya, angka ini dia pernah rasa masa anak sulong 25 tahun lepas. Cuba bayangkan bagaimana perasaan Kak ITa masa tengok penimbang ni kan.

6 Jan 2023

Kak Ita ni apa yang Tie perasan dia ada target nak capai berapa. Setiap hari dia akan buat apa yang dia rasa membantu untuk turunkan berat badan nya,. Dan mestilah boleh kurus denga cepaat. Korang nak tahu tak apa lifestyle yang Kak Ita buat? haaa meh baca lagi.

Kalau nak tahu inilah rutin kak Ita, Kak Ita akan slow walk dengan kawan-kawan nya, kalau tak berjemaah pun, dia akan slow walk kat taman rumah dia jer pun boleh setiap pagi. Sekarang ni waktu puasa Kak Ita akan slow walk lepas asar sebelum berbuka. Itulah rutinnya yang dia buat apabila ada masa dan tak sibuk.

Korang boleh pilih apa aktiviti yang korang minat dan nak buat secara konsisten supaya boleh ubah lifestyle tu. Contoh boleh Jogging kalau suka, berbasikal, berenang, Zumba pun boleh.

Haaa korang ingat lagi tak pasal Faizah yang Tie cerita sebelum ni? meh baca sini pasal faizah ni yer. Faizah pun lifestyle dia aktif. Dia pun slow walk waktu lapang. Korang pun kena ubah tau.

At least ambiklah 30 minit, kalau lama -lama kut termakan masa kerja kita lak kan. KOrang boleh pilih apa yang korang suka. tak ada masalah pun.

R – RAJIN KAN DIRI CUKUPKAN WATER INTAKE

Sebab apa Ti kata kena rajinkan diri, ahahaha, sebab nya korang ni nak minum air masak pun malas aiihhh. water intake ni penting tau kalau nak KURUS DENGAN CEPAT.

Air adalah agen detox yang paling senang untuk badan kita. Ia boleh mengurangkan rasa lapar dan tingkatkan metabolisme dan mencegah kita daripada makan berlebihan.

Kalau korang nak selamat, sebelum makan tu ambik dulu air kosong satu gelas. Baru sambung makan nasi, mesti korang ambik makanan tu tak habis. hehehehe.

Keperluan air yang boleh buat rujukan

U – UKUR DAN TIMBANG KENA SELALU MONITOR

Kebiasaanya ramai yang takut untuk ukur dan timbang, katanya takut nak tengok penimbang tu kan. Sebaiknya korang kena keep monitoring result korang tau, apabila ada penurunan , ia akan memberi motivasi pada diri sendiri yang mana usaha korang ada hasilnya.

Kalau tak ada perubahan, pasti ada sesuatu yang tak kena pada usaha anda tu. Cari seseorang yang boleh membantu.

Perkara lain yang perlu monitor adalah tidur awal. Apabila kita kurang tidur, ia boleh mengganggu hormon yang kawal selera makan dan metabolisme. Rugiii sangat kan.

S – SUPLEMENT SEBAGAI HELPER

Apabila masuk jer umur 30an ke atas, masa ni metabolisme dah makin rendah, berhati-hatilah kalau kita tak jaga pemakanan ia akan menyebabkan badan macam di pam-pam.

Sebab itulah, helper-helper di bawah ini sangat membantu badan kita untuk dapaatkan berat ideal dengan cepat.

Dalam Shaklee antara vitamin yang membantu adalah;

  • Cinch shake
  • Energy Soy Protein
  • Vivix
  • Tea mix
  • Vitalea.

Item-item atas nikan membantu untuk elakkan kita daripada craving manis. Cuba korang tengok rutin Kak Ita ni setiap hari. Umurnya 40 an dah, so badan dia perlukan sangat helper-helper semua ni.

setiap pagi dia pun remind orang lain.
vivix antara suplement yang paling power semasa nak turunkan berat badan

Korang boleh baca jugak kat entry ni, Tie ada cerita pasal fungsi-fungsi protein untuk kurus dengan cepat tetapi sihat.

Haa macamana? korang nak tak kurus dengan cepat tapi nak kurus sihat? Tie ada sediakan group Facebook dan group Support Whatsap untuk bantu korang yang memerlukan circle yang best ni.

Jangan segan silu tau untuk tekan no watsap Tie ni 013-9721859

PENGEDAR SHAKLEE PAKA, DUNGUN, DAN KUALA TERENGGANU.

#BlogMegashaklee #ShakleeThrive2023 #ShakleeTriumph2023 #sahursimplezatpadu #Projekduitraya

” INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTARLAH SEBAGAI AHLI SHAKLEE. ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN”

MODAL SERENDAH RM35 SAHAJA

PENGEDAR SELURUH NEGARA DI ALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI DAN ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA

FACEBOOK : Ctnatrah Che kamaruddin

instagram : natrah1212

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *