Nasi Minyak Hujan Panas versi ganu

Assalamualaikum w.b.t…

Selesai dah kan Puasa hari ker 15… berbuka apa hari ni?

Ti nk share resepi Nasi minyak hujan paNas versi terengganu gitu..huhuhu…

BAHAN-BAHAN UNTUK NASI

3 cawan nasi( basuh dan toskan)
4 1/2 cawan air
Bawang besar 1 labu
Bawang putih 2 ulas
Hallia 1 inci
( mayang jer tau)
Buah pelaga
bunga lawang
kulit kayu manis
Bunga cengkih
Daun pandan
Marjerin
Garam sikit

Cara-caranya

* Tumis semua bahan Tumis ni dengan marjerin+ sedikit minyak
* Dah nampak kekuningan masukkan air yg disukat td
( tengok atas beraslah yer..kallo beras lembik kurangkan air)

* Dah nampak kekuningan,masukkan air… bila dah mendidih,letak garam sikit… baru masukkn beras…(ni ti tumis dalam rice cooker tau,nanti senang tekan ja,biar masak sendiri..)
* Dah mendidih beras,letak dekat rice cooker…tekan biar masak…ting…dah masak…huhu
* Gaul bagi rata semua…Dan letakkan warna,merah,kuning dan hijau…ha biarkan dlm 10 min macam tu

Tutup ballik periuk tu….Nanti 10 min gaullah bagi semua rata…bagi semua warna terabur macam ni

Ok dah siap nasi…

Bahan-bahan untuk kuah gulai
Daging
Bawang besar
bawang putih
lengkuah
hallia sikit
kunyit hidup sikit
Yg ni blend k…bawang2 ni…
Buah pelaga,
bunga cengkih
Bunga lawang
Gula melaka
kerisik
santan
Rempah gulai+ masak cap bunga ros
Ubi kentang
AIr asam jawa
Perasakan

Cara-caranya

* Tumis 3 beradik tu,bunga cengkih,pelaga n lawang tu…masukkan bawang yg diblend dwngan halia,lengkuas dn kunyit hidup tu…dah nampak garing,naik minyak…letak gula melaka..anggarlah sikit kemanisan tu…
letak air asam jawa+rempah gulai+ rempah masak cap bunga ros…
* Masukkan daging…( biarkan mendidh dengan api sederhana) ti pnggil mati air…huhu…
Lupa masukkan kerisik tadi…
* Dah nampak daging dah lembut,letak santan+ ubi kentang
* Ni kena api perlahan tau…bagi pecah minyak…
* Then perasakan dengan garam+ serbuk perasa

ok siap gulai…

Cara-cara buat acar mentah

Timun batang
Lada besar
Bawang besar
Garam
gula
Cuka

Sukatan,
Gula 3 sudu+ garam 1 sudu kecik+ cuka 2 sudu
Gaul semua baham ni bagi sebati

ok selamat mencuba…huhuhuhu

1 Comment

  1. Unknown

    July 3, 2015 at 6:23 pm

    Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini http://www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *