Atasi Letih,haus ibu MENYUSU di bulan puasa

Assalamualaikum w.b.t

Pejam celik pejam celik dah hari ke 15 hari ni…rasa macam sekejap sangat kan puasa kali ni…Tapi Alhamdulillah…Ti dapat berpuasa penuh plus lagi yang menyusu…plus lagi tak de stok EBM langsung sekarang ni dalam freezer…huhuhu…

Mencabar sikitlah kali ni berbanding tahun lepas…tapi mujurlah adeeb sekarang ni banyak nk minum air lain,nak makan makanan lain kan…taklah bergantung kat susu jer 100%

14 hari berpuasa semalam…ada lagi kawan ti mengadu yang kawan dia ni anak 8 bulan…tak dapat puasa pun…disebabkan menyusu…

Ya memang ibu menyusu & hamil ada ruksyah…diharuskan berbuka kerana sebab-sebab tertentu…Indahnya ISLAM kan…Ibu dibolehkan berbuka jika ia memudaratkan bayi dan diri sendiri…

Sebelum tu apa kata kita usaha dulu yer mommies,sahabat seperjuangan ti…huhuhu…Ti tahu bukan senang nak puasa bila kita menyusu ni…
Tetapi kita boleh usaha ,ikhtiar dahulu baru kita decide macamana…

MENYUSU BANYAK BAKAR KALORI

Semasa proses untuk menghasilkan susu,badan kita akan bakar lemak dan kalori sebnyak 200-500 kalori setiap hari…

Dengan pembakaran inilah yang menyebabkan badan kita rasa letih sangat…
Perumpamaan yang ti suka bagi dekat sahabat seperjuangan ti…

kita tak makan apa-apa pun makanan,tetapi kita pergi jogging 4-5 pusingan,mesti lepas jogging tu kita akan rasa haus dan penat kan, kita ganti apa yang kita rasa tu dengan minum air dan pergi makan

Ha macam tulah bila ibu menyusu ni,puasa memang tak boleh la nak g top up minum air ataupun pergi makan kan…

CARA SAHUR IBU MENYUSU

Sebab tu entri ti sebelum ni ti ada bagitau Tips2 macamana untuk IBU MENYUSU time puasa ni…

Antaranya ibu menyusu kena gak sahur…Kita ibu menyusu perlukan lebih kurang 700 kalori semasa sahur tu untuk menampung keperluan kallori badan kita semasa menyusu…

Dan menu sahur tu ti suka sangat cadangkan makanan yang kurang pedas,kurang berminyak dan kurang masin…kerana makanan ini semua akan menarik air kELuar dari sel-sel badan kita…Dahla tak boleh minum air,air dari sel lak ditarik keluar…memang akan kuranglah air tu…

Salah 1 sebab kenapa badan kita letih sangat semasa puasa ni adalah kandungan air dalam badan kita yang tak CUKUP…Dalam susu kita terdiri daripada 84% air…Susu keluar jer mesti air akan keluar sama…

ni ada ihsan dari insan lain cara minum air…Untuk cukupkan 8 gelas sehari…Tapi INGAT kita perlukan 3 liter sehari tau untuk ibu menyusu ni…

SOALANNYA senang ke susah nak cukupkan 3 liter air setiap hari?

Ni respon salah seorang sahabat ti di facebook…memang takkan cukuplah kan…

SO apa ikhtiar kita nak buat ni??

Ti suka cadangkan kepada semua sahabat ti,kita usaha dulu ikhtiar barulah kita decide nk berbuka ker tidak okaiii…

Ti akan cadangkan kepada sahabaat ti cuba air isotonik oren dari shaklee ni…
Bukan sebab ti suruh,bukan sebab ti nak jual barang ti…tapi sebab ti nak tolong semua sahabat-sahabat seperjuangan ti ni sama-sama puasa…InsyaAllah…

Antara feedback positif yang ti dapat

Ni sahabat ti dalam group ibu hebat yang ti tubuhkan…
Dia selalu bagitau ti
anak dia kuat sangat mengempeng,sampaikan sebelum tengahri dah ketar-ketar lutut

Ha tulah maksudnya ” dop kenaling dah” huhuhu ayat orang ganu ni…So ti cadangkan dia ambik PERFORMANCE DRINK a.k.a air isotonik yang ti suka cadangkan ni…

SEBAB APA AIR NI**

Antaranya…
1 -Air isotonik performance drink ni minuman elektrolit yang boleh mengawal bendalir dalam badan agar tidak kekeringan ataupun mencegah dehidrasi…

2- Air ini mengandungi formula 3 jenis karbohidrat yang penting untuk tenaga dan stamina.

3- Dan mengandungi formula unik shaklee iaitu opti-carb yang mana boleh bekalkan tenaga serta merta dan berterusan tanpa mengganggu kestabilan gula dalam darah.

Antara 3 sebab diatas ni…cukup untuk kita ibu menyusu,bertahan seketika semasa berpuasa…antaranya haus sangatkan lepas menyusu ataupun lepas mengepam tu…

Dan letih sangat lepas menyusu…

INGAT air ni bukan MILKBOOSTER tapi air ni bantu badan kita bertenaga semasa puasa dan bantu cukupkan bendalir dalam badan kita…So taklah kita rasa kekeringan sangat…

Apabila air dalam badan cukup…InsyaAllah..susu kita cukup dan badan kita kurang letih…Suis kilang susu kita ni dalam otak…bila badan kita kekurangan air…otak akan dapat signal yang badan kita perlukan rehat…So memang itulah yg kita akan dapat…rasa nak tidur jer kan…

Insya Allah kita usaha ,dan ketentuan itu kita serahkan kepada Allah s.w.t…

Yang rasa nak cuba air isotonik oren dari shaklee ni boleh terus whatsapp ti ataupun call ti yer…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *