“Susu saya kurang ker??”

Assalamualaikum….hyee…apa khabar?? lama benar ti tak update…sejak anak sekolah ni…masa pack sangat…tapi pagi jumaat ni ti nak kongsikan sikitlah pasal GROWTH SPURT…

Al kisahnya ada ibu-ibu hebat yang tanya kat tilah…kenapa anak dia kerap sangat hisap susu ni…soalan biasa yang ti dapat…
” susu saya tak cukup ker kak?? “…

Bukan sorang yang alaminya ramai tau…ibu jangan bimbang k…

growth spurt’

Pada umur baby dalam linkungan 3 bulan,baby Dah mula belajar Meniarap, so pada masa ini.. Baby perlu kan tenaga yg lebih untuk dia Meniarap Dan membesar.. Mmg pada umur peralihan bulan ini baby kerap menyusu..
Itu normal k mommies hebat

cara atasinya

* Ibu perlu tenang, beri je susu ikut demand baby..
* Bila Ibu stress akan membantut pengeluaran susu Ibu..

Dalam masa ni…mesti kebanyakkan ibu akan alami sakit pingganglah kan…mau tak sakit kalo asyik duk melekap jer…betul tak?? ada tak sesiapa yang alaminya…tipulah kan kalo tak lenguh-lenguh ni…

Masa growth spurt ni jugalah banyak KALSIUM yang baby perlukan untuk pertumbuhan tulang temulang dia..mana taknya nak boleh meniarap tu nak kan tulang yang kuat gak kan…Jika ibu tak dapat nak bagikan KALSIUM yang cukup dalam susu…alamatnya kalsium akan ditarik dari tulang-tulang ibu…arrrgggg takutnyalah kalau kita nampak kan…

Kesan yang boleh ibu menyusu ni nampak…seperti
1; sakit pinggang
2; Gusi berdarah
3; Sakit gigi
4; Cramp tetiba(simpul biawak)
5; Rambut gugur

Ibu boleh buat pilihan…WAJIB minum susu 4 gelas sehari…bersamaan dengan 1000 mg sehari yg diperlukan oleh ibu menyusu.

Dan aii tak sanggup nak minum 4 gelas sehari…tak boleh nk telan…hahaha…

Jadinya…Jalan shortcut…ambil pil kalsium…tapi pilihan ti mestilah dari SHAKLEE..

Ni rupanya tablet kalsium shaklee ni…ostematrix..senang ja nak telan…huhuhu…
Dan yang penting…
Kita mesti ambik Kalsium bersamaan vitamin D dan magnesium supaya kalsium yang kita ambik ni dapat diserap kedalam tulang temulang kita…taklah nanti terjadi kita terlebih kalsium lak dalam badan…sebabnya kalsium tu tak diserapkan…ini juga boleh membeban kan buah pinggang kita untuk diproses…

Mana pilihan kita kalau kita nk bina rumah?
* Rumah kukuh ataupun rumah yang Tak kukuh?

Macam tulah juga dengan pilihan kalsium yang kita kena ambil..

CANTIKNYA bulan ni promosi ostematrix…a.k.a kalsi ni…memang cantiklah kan ibu menyusu boleh grap..siapa yang nak harga kasih sayang whatsapp ti k…daaaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *