Jom kita check kenapa susu kita kurang

Assalammualaikum.
.w.b.t

Sihat kan harini?Hari ni ti dapat mesej dari sorang customer bagitau susi dia kurang…Jom kita check kenapa susu kita kurang k…Mommies yang ada masalah sama bolehla check satu-satu ya..

Kenapa susu kita makin KURANG??

Ada beberapa sebab tau kenapa susu kita kurang…
1- Bila kita stress…stress ni ada perasaan kan…bila perasaan kita serabut sudah tentu kepala kita tak tenang…Ini akan mengganggu sangat hormon oksitosin kita..

2 – ibu mengandung – apabila ibu mengandung,hormon estrogen akan meningkat utk menjaga rahim kita…apabila hormon estrogen meningkat…hormon prolaktin akan menurun..dan sudah tentulah kalau hormon prolaktin menurun susu akan down sikit.


Sebabnya dalam penyusuan,utk banyakkan susu..kedua hormon ini perlu tinggi

3- Ibu hendak datang PERIOD – juga disebabkan hormon

4- Hormon ibu kacau disebabkan pengambilan PIL PERANCANG

5- Badan ibu LETIH

6- Ibu TIDAK SIHAT- Demam ker…

Cuba kita check kat mana kita berada…dan bagaimana kita nak ATASINYA…next entri ti bagitau k…wassalam

4 Comments

  1. Mummydearie

    January 20, 2015 at 8:16 am

    Salam singgah 🙂

    Kalau saya ni bukan aje susu kurang, takda langsung dah 🙂 Anak yang kecil pun dah nak masuk 4 tahun!

  2. Farah Waheda Wahid

    January 20, 2015 at 8:16 am

    saya tak boleh nak check..hik hik hik, apa apa pun perkongsian yang menarik dan sangat bermanfaat…

  3. Siti Natrah

    January 20, 2015 at 8:25 am

    hahaha…lupa nk tulis kat atas tu khas buat ibu yang masih menyusu…huhuhu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *