Nipple crack..

Assalamualaikum…w.b.t..
Apa khabar mommies HEBAT…Mommies pernah tak dengar Nipple crack? pernah tak kena…biasanya ibu yng anak sulong biasa kena gak…Sakit gak…

Ti ada kawan baru gak seminggu dalam pantang…Sekarang ni dia ada masalah nipple tenggelam.so sekarang ni duk pump jerlah…maybe pump tak sesuai pun boleh menyebabkan nipple crack k…

Dan faktor lain adalah posisi baby masa menghisap tu…kalau uoolss bg baby hisap puting sahaja…memng akan dapatlah nipple crack ni..kan…

Ha ni cara betul baby hisap breast kita…Masa anak menangis lapar tu..mulut dia terbuka luas kan..masa buka luas ni uollls masukkan semua sampai aerola…jgn bg baby hisap puting…memang akan sakit…
Bukan puting k yang keluarkan susu…tapi bahagian aerola tu yg hasilkan susu

So yang dalam pantang tu…jangan main-main k…asal anak nangis bagi jer…kena tengok betul-betul…yang sakit nanti ibu dia nilah…huhu…

Selamat berpantang bagi yang sedang berpantang tu…dan selamat Enjoy yer dalam menyusu ni…

4 Comments

  1. Māmy Syu

    December 3, 2014 at 9:28 am

    annur bersalin anak first, sebulan amik masa nak dapat lekapan yang betul.. anak Annur kecik, 1.8kg..dia tak pandai.. bila dah sebulan baru ok.. ^_^

  2. Siti Natrah

    December 3, 2014 at 9:30 am

    lahir pra matanglah yer annur…alhamdulillah lama-lama mesti dia pandai kan..sekarang anak annur dah brp bulan?

  3. sheAYANG

    December 16, 2014 at 7:29 am

    Panduan yang padat. Saya masa dalam pantang pn ada kena nipple crack. Memang stress teruk masa tu. Rasa xnk susukan baby je. Tp Alhamdulillah , kejap je Allah bg dugaan tu.

  4. Siti Natrah

    December 16, 2014 at 7:39 am

    tulah kan dugaan ALLAH nak bgi..kita kena bnyakkn bersabar..in sya Allah ada kemanisan dalam kesabaran tu..che wah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *