Atasi SELESEMA secara tradisional

Assalamualaikum w.b.t…
haii apa khabar semua….huhuhu….Ti alhamdulillah..Haritu ti ada update si adeeb ni selesema,demam dan batuk kan…kesian tengok….batuk sampai muntah…dah bunyi macam kahak banyak jer…nk buang tak pandai…

Ti bawak adeeb g klinik hari ahad lepas….ingatnya nk sedut kahaklah…doc check tengok paru-paru dia ok…kahak ada kat bahagian hidung ja…sebab tu dia bernafas bunyi macam kuat jer..

Doc tu ada bagitau yang anak kecik ni tak digalakkan ambik ubat selesema dan ubat batuk ni….bahaya katanya…ti pun memng tak mau bagi…tapi apa kan daya…kesian tgok adeeb macam tu…

DOKTOR ni bagi petua tradiosional tau…cara atasi selesema…nak tau tak?? maybe orang lain dah tau kut…ti ja lmbat tahu….huhuhu..

CARA-CARANYA

*Basuh bawang putih 3-4 ulas bersih-bersih
*Bakar atas api dapur biar hitam macam tu
*Tumbuk bagi hancur dan letak dalam olive oil@ habbatussauda
* Tuangkan air panas dalam minyak tu dan akan keluar wap2 panas
*Wap kan muka…biar wap tu masuk dalam hidung…

In sya Allah boleh melegakan selsema anak kita…pic ti xambik lagi….nnti yg wap tu ti buat ti ambik k…SELAMAT MENCUBA…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *