Air dalam susu ibu

Assalamualaikum..w.b.t…

Hye apa khabar uoollss…sihatkan…uoollls pernah tak dengar ayat ni dari mak masa dalam pantang…

“Bagilah anak minum air masak lak lepas menyusu”.. ni biasa orang tua-tua dulu kan…
Sebenarnya anak yang hisap susu ibu ni tak perlu dah air kosong lepas sudah menyusu…sebabnya….jeng jeng…huhuhi…

Dalam susu ibu ni dah ada 88.1% kandungan air…so anak akan dapat air yg cukupnya dr susu ibu…tak payah risau k…kalau bg susu LEMBU tu yang kena bagi gak tu air masak…ok…

Bertuah kan anak kita…dengan susu ibu jer…semuanya lengkap kan…Alhamdulillah…

18 Comments

  1. Bunda_nora

    December 7, 2014 at 3:07 am

    Assalam, terima kasih sudi keteratak bunda dan memahami situasi dan mendoakan kesihatan bunda…terharu sangat.

    Walaupun dalam mood istirehat bunda beransur singgah dan komen rambang keblog2 kalian…

    terima kasih sangat..

  2. Siti Natrah

    December 7, 2014 at 3:08 am

    wslm…semoga bunda sihat ya….Allah sayangkan bunda ni..sebab tu diberikan ujian ni…alhamdulilah kan

  3. Yana Yani

    December 9, 2014 at 5:36 am

    kena buang setting word verification ni,
    nanti susah orang nak tinggal komen =)

  4. Yana Yani

    December 9, 2014 at 5:36 am

    kalau susu badan memang tak perlu,
    kecuali kalau berikan susu formula, memang perlu berikan air
    anyway saya membalas kunjungan, done follow sini juga #59

  5. Puan Kutu

    December 9, 2014 at 5:36 am

    mmg ssh nak lawan cakap org tua2 ni..depa kan makan garam dulu..sy diam ja masa mak mertua suruh bagi air masak dekat anak.huhu

  6. Siti Natrah

    December 9, 2014 at 5:37 am

    yana..macamana nk buang?mohon tunjuk ajar..saya newbie..huhuhu

  7. QasehnyaRania

    December 14, 2014 at 10:38 am

    betul tu.nak tau saya hri puas le dok pertahan anak dr bagi air masak.ayah siap belikan botol susu lg sbb siankan cucunya

    mak n mak mertua asyik ke tnya ada bg air masak x?
    nak jaga hati saya ckp bgi juga.

    susah tau..tersepit..
    tp bila bersembang dgn my biras. mmg open minded.dia pon x setuju.
    huhu.susah nk explained dgn org tua bg dorng memahami..

    walaupon sy ibu muda.. dan mak mak lg byk pengalaman

  8. Umie Amirain

    December 14, 2014 at 10:39 am

    kalau mak saya, dia cakap sebelah makanan, sebelah lagi air…jadi tak perlu bagi air lagi…tak tau la tu kesahihannya…

  9. Yana Yani

    December 14, 2014 at 10:39 am

    dekat bahagian settings, cari post and comments
    lepas tu cari Show word verification, pilih aje no
    tapi ni nampaknya macam dah okay =)

  10. Ujie Othman

    December 14, 2014 at 10:39 am

    betul, air susu ibu dah cukup segalanya. mmg tak perlu bg apa2 pun especially 6bln pertama tu.

  11. Siti Natrah

    December 14, 2014 at 10:40 am

    betul tu ujie…tapi kalau orang-orang lama ni diorang tak tau…takpe kita yg ada ilmu ni kena allert lah kan..thanks ya ujie singgah sini

  12. Siti Natrah

    December 14, 2014 at 10:41 am

    ti dah buat yana..thanks again

  13. Siti Natrah

    December 14, 2014 at 10:41 am

    ti pun ada dengar mcm tu gak..tapi tak beljar lagi bab tu..xtau kesahihan macamna..thanks ya mama amir sudi singgah sini

  14. Siti Natrah

    December 14, 2014 at 10:43 am

    kena tunjuk gambarajah kat diorang..beza antara susu formula dan susu ibu..takpa selagi tak memudaratkan anak kita takpa kita ikut..tapi janganlah bagi lebih sgt..huhuhu..thanks ya qaseh sudi singgah

  15. sheAYANG

    December 16, 2014 at 7:29 am

    Alhamdulillah. Maryam masih menyusu Badan. Ada gak Mak n mak mertua suruh bagi air kosong. Dengan Mak sendiri saya cakap tak payah. Dengan Mak mertua jadi kelu plak. Huhuhu…

  16. Siti Natrah

    December 16, 2014 at 7:41 am

    Alhamdulillah…betullah kan kalo mertua ni takut gak bntah..salah bntah kata kurang ajar lak..apaun lakukan yg terbaik ya ayang

  17. Syamimi Saad

    December 31, 2014 at 2:51 am

    asslmkm.. alhamdulillah.. buat masa ni mmng sy xbg bby air masak pun sbb bby fully bf..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *