3 PETUA bagi anak kenyang dengan SUSU IBU

ASSALAMUALAIKUM

Apa khabar semua…uollss ibu hebat pernah tak mengeluh bagitau anak tak kenyang? baru jap hisap nenen dah bangun nangis nak susu lagi…

Ok nak bagi tips ni…Dalam breast kita ni ada 2 jenis susu tau…satu foremilk dan satu lagi hindmilk…

Foremilk ni susu awal-awal yang dekat dengan bahagian aerola kita…bila first anak hisap susu ni…dia akan dapat yang FOREMILK dulu…susu awal ni memanglah cair sikit…

So bagi yang baby ni perut diorang ni kecil lagi tau…kalau dia hisap yang foremilk banyak samgat mestilah dah penuh kan perut dia yang kecil ni…
So memanglah tak kenyang…macam kita gak…kalo lapar sangat minum air kosong ja…tahan tak lapar tu? kejap jer kan kenyang pastu mari balik lapar kan…

NAK PETUA ??

1: Kerapkan kosong Breast kita…jangan biarkan foremilk penuh sangat dalam breast…Bila foremilk sikit jer…so anak kita akan dapatlah hisap HINDMILK tu…betul tak??

2: Susukan biar lama….pastikan kita menyusu sampai breast kosong barulah kita tukar ke breast satu lagi kalau anak tak kenyang lagi..

3: Kalau jenis anak yang hisap sekejap tu…kalau rasa masih ada lagi susu…pump ataupun buat marmet…sampai breast kita betul- betul kosong…

4: Banyakkan makan makanan yang kaya dengan PROTEIN k..

Korang faham kan?? kalau korang tak faham…feel free Contact ti k…ti senang hati nk terangkan…ok…byee…jumpa lagi k

2 Comments

  1. Farah Waheda Wahid

    December 17, 2014 at 7:00 am

    Thank you for this great piece of sharing…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *