Tips Bagi anak makan!!!

Bismilahirahmanirahim…

Hari ni lari dari tajuk sikit, nak cerita bab anak-anak ni..tapi kategorinya tak lari mana pun kan..
Setiap anak-anak dalam lingkungan 2-5 tahun mesti mempunyai masalah yang sama kan,”tak mahu makan””memilih makan,sayur tak mahu nak ayam saja” kadang-kadang tu nak makan makanan ringan jer makanan yang kita msak dan berkhasiat ni tak mahu makankan.. Semua tu ti lalui dengan boy-boy ti sekarang ni..

ni abang aiman,ni time kat zoo tempohari

Muhammad Shariff aiman 4 tahun dan muhamammad sharill Arsyad 3 tahun..Muhammad shahir adeeb baru gak 8 bulan so dia ni taklah susah mana nak makan,ehhhh tapi ada gak perangai adeeb ni,sekarang ni tak mahu makan nestum..so uminya kenalah bikin bubur ayam hari-hari…takpa ni pahala umi dapatkan jaga nak-anak. dan inilah kelebihan kitakan sebagai ibu. Nanti diorang besar mesti diorang akan bagitahu yang masakan kitalah paling best..hahaha dah lari dari tajuk…

ni angah..angah ni tak suka bergambar malu kata orangnya

yang nak jadikan cerita sekarang ni abang-abanglah yang susah sangat nak makan.

adeeb…ni umur 6 bulan hari tu

TIPS NYA…ti banding-bandingkan diorang,dan hasilnya memang menjadi. Arsyad ni angah kami gelarnya dan Aiman ni along. Time tengahari memang ti akan suap diorang ni makan. Kena suaplah kalau tak,tak mahunya diorang ni nak makan..kalau makan pun sikit jer…geram kan tengok banyak tumpah kelantai dari tumpah ke mulut.

Time nak makan biasanya alonglah yang susah sangat nak makan..dia ni memanglah susah tapi tak teruk sangat pun..so apa yang ti buat
“angah jom makan nasi,angah kata nak besar nak g sekolah kan”
“angah nak besar umi angah nak pergi sekolah”

angah memang suka makan-makan ni,time ajak along lak, ada jer alasan yang dia bagi..kenyanglah apa apa jerlah kalau abg ni..

“ok takpa,angah makan banyak-banyak k,biar besar dari along,kalau angah besar dari along,angah pergi sekolah,alaong kecil sebab tak makan jadi along tak boleh pergi sekolah”

si along ni meraung-raunglah nak pergi sekolah juga,along ni dah lama merengek nak pergi sekolah,sebab sekolah ramai kawan-kawan..so kalau tak pergi sekolah tak delah ramai kawan…menangislah si olong ni..

“ok dah,jom makan biar besar cepat-cepat kata nak g sekolah.”
Si along sambil menangis bukalah mulut nak makan. Diorang akan berlumba nak makan..”umi nak,umi nak” semua pakat nak makan nasi nak cepat besar nak pergi sekolah…

So umi berjaya gunakan psikologi nak bagi anak-anak umi makan,alhamdulillahkan…anak-anak ni kena banyak mainkan psiko sebab akal diorang ni dalam proses belajar dan diorang ada kemahuan tersendiri. Dan setiap kemahuan yang diorang inginkan itu biasanya diorang nak capai gak..

Sebelum ni aiman ngan angah memang susah nak makan..dalam seminggu tu adalah sekali mereka nak makan. HAnya hisap susu jerlah..sehari memang banyaklah diorang ni hisap susu,mana taknya sebab lapar kan.

so ikhtiar ti  nak mereka selera makan,ti letak MEALSHAKE  dalam susu mereka bagi mereka ada selera nak makan. Dan alhamdulillah ti berjaya jugak..Sekarang tiap-tiap hari ti akan letakkan 1sudu mealshake dalam susu mereka. Lepas consume mealshake dalam seminggu ada perubahan..hari-hari diorang minta makanan..lapar katanya..sekali lgi ti berjayaka.. Untuk tingkatkan DHA otak mereka ti campurkan omega guard..pecahkan omega guard dalam susu..dalam susu alonng tak rasa sangat ikannya..along minum jer sampai habis sebotol,tapi angah ni memilih sikit..tak boleh ada bau…

yang nak tahu lebih lanjut mengenai mealshake leh buka link ni k..nest entri Insya ALLAH ti akan terangkan kebaikkan mealshake ni

untuk keterangan lebih lanjut boleh juga contact /watsap ti k..di no 0139721859
Fb: Ctnatrah Che Kamaruddin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *