Ketahui waktu subur

Assalamualaikum…Hari ini tepat jam 6.15pagi,sementara anak-anak masih tido ni, ti terasa nak kongsikan sedikit mengenai subur seseorang wanita..Bukan wanita/isteri sahaja yang perlu ketahui waktu subur..malah suami perlu ambil tahu juga bila waktu subur isterinya.

Selalu perkara yang akan bermain di fikiran si isteri
Bila waktu yang tepat?
Bagaimana hendak ketahui waktu subur?

Kenapa perlu tau waktu subur?

1. untuk memudahkan dapat zuriat

2. untuk mengelak dapat zuriat(bagi yg merancang jumlah ahli family la)


Kitaran haid:

Kitaran haid wanita berlaku setiap bulan secara puratanya ialah 28-30 hari. Tetapi wanita mempunyai kitarannya sendiri, ada yang 25 hari dan ada juga yang lambat iaitu 35 hari. Tetapi secara puratanya ialah 28-30 hari.


Terdapat 4 fasa dalam kitaran haid:

Fasa pertama: Hari 1-4
Ini dipanggil fasa pengeluaran haid (menstruation) – ketika ini darah haid keluar. Hari pertama period adalah penting untuk diketahui kerana ia adalah di mana fasa ini bermula. Pada hari pertama haid datang, ia perlu ditanda di kalendar dan tamat selepas berapa hari. Sebaik-baiknya ditanda setiap bulan sekiranya anda ingin merancang untuk mengandung. Anda boleh mengagak kitaran period anda beberapa hari di dalam sebulan.
Fasa kedua: Hari 14Waktu inilah satu proses peneluran yang dipanggil ovulasi berlaku. Telur akan terkeluar daripada sarangnya disebabkan oleh peningkatan mendadak sejenis hormon yang dipanggil Luteinizing Hormone (LH). Telur ini sekiranya tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Sekiranya ia disenyawakan, ia akan turun melalui saluran falopio ke rahim.
Fasa ketiga: Hari 5-13
Ini dipanggil fasa follicular. Pada fasa ini, hormon estrogen meningkat. Ketika fasa follicular ini, darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di kawasan ovari pula, telur yang berada di dalam bekasnya akan menjadi semakin matang.
Fasa keempat: Hari 15-28
Ini dipanggil fasa luteal atau fasa secretory. Selepas telur dikeluarkan dari sarangnya, sejenis hormone dipanggil progestrone di rembes daripada sarangnya (corpus luteum). Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. Setelah progestrone semakin berkurang kerana tiada persenyawaan berlaku, maka dinding ini akan runtuh sebagaimana runtuhnya tembok Berlin. Proses akan mengalami kitaran semula pada hari 1.Baiklah..itu pasal kitaran haid..suburnya bila?? hahahahahaa


Bilakah Waktu Subur? Waktu subur ialah pada waktu ovulasi berlaku. Ini kerana pada waktu itu, telur sudah keluar dari sarangnya. Bilakah waktu tepat ianya berlaku? Waktu tepat ianya berlaku adalah 14 hari daripada tarikh pertama datang haid atau ketika fasa luteal bermula.ok..yang warna putih itu ialah kalendar..perhatikan warna pink itu ialah hari datang haid (7/4) kan?


yang warna hijau tu ialah waktu subur (20/4)..


perhatikan waktu datang haid untuk bulan 5 jatuh pada 5/5 (lebih awal) dan waktu subur pula 18/5 lebih awal berbanding bulan april…(itu pun jika kitaran haid kamu selama 28 hari)..sebab tiap wanita mempunyai kitaran haid masing-masing..CARA LAIN MENGETAHUI WAKTU SUBUR
Pada waktu subur, suhu badan wanita akan naik sedikit dalam satu darjah celcius. Juga terdapat lendiran cecair yang jernih daripada kemaluan. ini adalah disebabkan hormon yang meningkat ketika itu. 

MENGANGGAR WAKTU TERBAIK UNTUK MENDAPAT ZURIAT
Oleh kerana telur atau ovum tidak mempunyai jangka hayat yang panjang, iaitu dalam lingkungan 1-2 hari sahaja, maka tingkap untuk mendapatkan zuriat adalah sangat terhad. Oleh itu Tuhan menciptakan sperma dengan kelebihan yang lain pula.
Selain daripada berjuta-juta sperma dilepaskan (setiap seorang lelaki adalah jutawan!), ia juga boleh bertahan selama 3-5 hari. Ini bermakna, sekiranya suami isteri bersama 3 hari sebelum waktu subur, atau 2 hari selepas waktu subur, maka ada peluang untuk telur itu berjumpa dengan sperma yang hidup lebih lama.
Oleh itu, untuk mendapatkan zuriat, pasangan boleh bersama setiap malam (atau siang hari kecuali pada bulan Ramadhan) pada hari ke 11, 12, 13, 14, 15, 16 period untuk mendapatkan waktu optimum hari kesuburan sekiranya period anda datang 28 hari. Itu adalah menganggarkan waktu subur adalah pada hari ke 14.
Anda boleh cuba setiap bulan untuk beberapa bulan sekiranya tidak berhasil. Ini adalah untuk memastikan waktu subur adalah sesuai dengan waktu bersama anda.

Selain itu,anda juga patut mengentahui faktor-faktor lain sebelum merancang untuk hamil. Sini ti ada sediakan faktor lain.faktor kesuburan.klik sini


Bagi anda yang tidak mempunyai masalah period,period normal tiap-tiap bulan,tiada masalah senggugut,keputihan dan yang berkaitan dengannya boleh memulakan langkah pertama dalam merancang untuk mendapat zuriat..

Tapi kepada yang memiliki masalah seperti:
  • Period tidak teratur
  • Senggugut yang kuat
  • Masalah kedinginan bersama
  • Masalah suami 

 Sini ti hendak kongsikan sedikit bagaimana suplement KESUBURAN SHAKLEE dapat membantu anda yang mempunyai masalah dalam mendapatkan zuriat. In Sya Allah dengan ikhtiar dan usaha,pasti Allah akan membuka jalan untuk orang yang berusaha..SET FULL KESUBURAN ISTERI

Vitalea – 28 vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh dan membantu tingkatkan taraf kesihatan tubuh.

B- complex – kehadiran asid folix dan vitamin B6 dan B12 disarankan untuk anemia yang boleh disebabkan masalah kesuburan dan kurangkan risiko kecacatan janin.

Vitamin C – sustained realesed dilepaskan perlahan- lahan dan tahan lama didalam tubuh.
Juga berfungsi anti oksidan yang menjaga kualiti sperma.

Alfalfa – masalah haid tidak teratur,keputihan, senggugut atau sakit pinggng.
Terdapat kacip fatimah bersama untuk membntu dalam hubungan suami isteri dan membantu jika sakit ‘ bersama’.

GLA – hasilkan cecair serviks yang subur dan berkualiti untuk membantu sperma berenang terus ke uterus.
Cecair serviks yang subur akan membantu sperma hiduo dengan lebih lama hingga 5 hari dalam tiup fallopio.

Esp – makanan asas kepada sel, memudahkan proses pensenyawaan dan pelekatan telur.
Rendah lemak dan kolestrol.

UNTUK SI SUAMI

Vitamin E – juga dikenali sebagai vitamin cinta. Meningkatkan kelelakian,tingkatkan reproduksi lelaki dan wanita.

Zink – berfungsi kuatkan sperma,kekalkn jumlah air mani dan kekalkan keinginan seksual yang tinggi..Hubungi saya,
 siti Natrah Che Kamarudin pengedar sah shaklee anda iD no:1080925
 Hubungi saya di No 013-9721859 atau
 Emel ke natrah4ever@gmail.com atau
 pm ke fb ctnatrah che kamaruddinklik disini untuk dapatkan harga (RM) setiap set dan sebarang tempahan.


Dapatkan juga konsutasi percuma dan hadiah percuma apabila anda membeli produk shaklee dari saya pada bila-bila masa anda perlukannya!!.


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *